Untitled Document

Untitled Document

 

Állami jelképek

Kazah Köztársaság Állami Címer

Az állami címer kör alakú. Ez a heraldikában általánosan alkalmazott, azonban a keleti nomádoknál különös tiszteletnek örvendő forma, az élet és az örökkévalóság szimbóluma.

A címerünk alapeszméjét magában hordozó központi elem a jurta kupolája. Ez a családi jólét, béke és nyugalom szimbóluma, amely a ragyogó Napra emlékeztet a békés, kék ég tetején. A kupola bordázata, amelynek elemei egyenlő távolságra sugároznak ki a címer középső részéből a kék területre, napsugarakra, az élet és a meleg forrásaira emlékeztetnek.

A kupola hármas felosztása a Kazahsztán ősi etnikai alapja: a három zsüznek (Kis Horda, Középső Horda és a Nagy Horda) az ország szilárdságát biztosító egységét szimbolizálja. Tehát a címer készítői a heraldika nyelvén a kazahság alapvető békeszeretét sugározzák. Szimbolikus nyelven a közös jurta védelmező kupolája alá hívják köztársaságunk valamennyi nemzetiségét, kifejezésre juttatva azt, hogy milyen erős szerkezete van a mi közös házunk,Kazahsztán felépítményének.

A címer kompozíciós szerkezetének következő, alapvető részéhez tartoznak a fantasztikus aranyozott versenylovak félhold alakú szarvakkal. A heraldika nyelvén a versenylovak sziluettje mély gondolatot tartalmaz. Jelentése a következő: az oroszlán rettenthetetlensége, a sólyom éleslátása, a bika fizikai ereje, a gímszarvas gyorsasága, fürgesége és ruganyossága, a róka ravaszsága és találékonysága az ellenséggel szembeni harcban. A lovak aranyszárnyai emlékeztetnek a búzakévékre, aranykalászokból, vagyis a munka a bőség és az anyagi jólét jelképeire.

Címerünk színei: arany és kék. Az arany a kazahsztániak tiszta és ragyogó jövőjét jelképezi. A kék ég egységes a világ minden népe számára. Ez a szín címerünkben békevágyunkat, a Föld valamennyi népének egyetértését, barátságát és egységét jelképezi.