Untitled Document

Untitled Document

 

Állami jelképek

Kazah Köztársaság Állami Himnusza

A Himnusz az állam egyik legfontosabb szimbóluma. A "Himnusz" szó a görög "gimneo" szóból származik és "ünnepélyes dalt" jelent.
A himnusz fontos hang-szimbólumként szolgál és kulcsszerepe van a hatékony társadalmi-politikai konszolidációjában és az ország polgárainak etnikai, kulturális azonosításában.
A független Kazahsztán történelmében a nemzeti himnuszt két alkalommal fogadták el: 1992-ben, illetve 2006-ban.
Miután az ország elnyerte állami szuverenitását, 1992-ben a Kazahsztán himnusz zenéjének és szövegének megalkotására pályázatot hirdettek. A pályázat eredménye szerint arrról hoztak döntést, hogy zene változata a Kazah Szovjet Szocialista Köztársaság himnusz zene redakciójában megmaradt.
Így az első Kazah himnusz zeneszerzői Tulebajev Mukan, Bruszilovszkij Jevgenyij és Hamidi Latif voltak. A pályázaton a himnusz szövegeként egy költőkből álló szerzői csoport: Alimbajev Muzafar, Mirzalijev Kadir, Moldagalijev Tumanbaj és egy fiatal költőnő Daribajeva Zsadira lett a legjobb.

Az ország zenei szimbólumának népszerűsítése érdekében 2006-ban elfogadtak új állami himnuszt. Ennek alapja a népi hazafias ”Az én Kazasztánom” nevű dallam lett, amelyet 1956-ban Nazsimedenov Zsumeken verseire Kaldajakov Samsi írt meg. A dallamnak magas állami himnusz státuszává válásához Kazah Köztársaság Elnöke, Nurszultan Nazarbajev kiigazította az eredeti szöveget.
Kazahsztán Parlamentje felső és alsóház közös ülésen 2006. január 6-án „Állami szimbólumairól” szóló rendeletébe foglalta a megfelelő kiegészítéseket és elfogadta az ország új himnuszát.


download

 

Szöveg szerzői: Nazsimedenov Zsumeken, Nurszultan Nazarbajev
Zenészerző: Kaldajakov Samsi

Arany nap a mennyben,
Arany árpa a sztyeppén,
Bátorság legendája –
Ez hazám!
Lenyűgöző antikvitásban
Megszületett dicsőségünk,
Büszke és erős
A Kazah népem.
Országom, országom
Mint virágod, úgy növök
Mint szavad, úgy szállok, haza!
Anyaország - Kazahsztán!
Határtalan kiterjedés,
És út, mely mentén nyílt a jövő.
Független,
Egy népem.
Mint egy ó barát
Boldog országunk,
Boldog embereink,
Új idő köszönt ránk!
Országom, országom
Mint virágod, úgy növök,
Mint szavad, úgy szállok,
Anyaország - Kazahsztán!