Untitled Document

Untitled Document

 

Állami jelképek

Kazah Köztársaság Állami Zászló

Állami zászlónk fő eleme a kék szín. Mindenekelőtt azt említenénk meg, hogy a világoskék napjainkban azok közé a színek közé tartozik, amelyeket széles körben alkalmaznak, mert ez az egyik legragyogóbb, legkifejezőbb és legkellemesebb szín. Ez nem véletlen. A kék szín túlsúlyban van a természetben. Egyike a szivárvány hét színének, az ég és a víz színe is. Zászlónk tiszta kékje népünk kulturális-etnikai egységéről tanúskodik, és ugyanakkor utal államunk egysége megőrzésének eszméjére.

A Nap – az élet és energia forrása. Zászlónkon a Nap az Élet szimbóluma. Az ember nem él örökké. Az idő megszabja az ember világra jöttét és távozását az életből. A nomád számára az időt a Nap mozgása határozza meg. A napkelte és naplemente a nap huszonnégy órájának mértékegysége.

A heraldika szabályai szerint a Nap sziluettje a bőség és gazdagság jelképe. Nem véletlen, hogy zászlónkon a napsugarak kalászok formáját is öltik. A nomádok világfelfogásában különleges helyet foglal el a sztyeppei sas és a berkut. Ábrázolásának Kazahsztán népeinek és etnikai csoportjainak címerein és zászlain ősi hagyományai vannak.

A heraldika nyelvén a sas körvonalai hatalmat, térséget és éleslátást jelentenek. A sztyeppei népek számára ez a madár a szabadság, a függetlenség, céltudatosság, a magasság, a jövőbe szállás jelképe. Emellett a hatalmas erejű sas képes visszaverni bárkit, aki akadályozná jövőbeni céljaink elérését.

Körvonalai jelképezik a független Kazahsztán törekvését a világ civilizációinak magasabb csúcsai felé. Egy másik elem, amely zászlónk újdonságát és megismételhetetlenségét adja, a rúdon a nemzeti díszítésből készült szalag. Itt egy nevezetes kazah díszítőelemet, a bárányszarvat látjuk.